Karabük Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sezgi,n Türyaki havaların soğumasıyla birlikte karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Karbonmonoksitin öldürme potansiyeli olan; renksiz, kokusuz, tatsız, fark edilmesi zor bir gaz olduğunu ifade eden Dr. Sezgin Tiryaki, “Bu özelliklerinden ötürü sessiz katil adını almıştır. Her gün evimizde ve iş yerimizde kullandığımız araç gereçler, motorlu araçlar potansiyel karbonmonoksit kaynaklarıdır. Her yıl binlerce insanın ölümüne, kalıcı hasarlara ve sakatlıklara neden olmaktadır. İnsanlar zehirlendiğinin farkına bile varmadan bir daha uyanamayacakları bir uykuya dalmaktadırlar” dedi.
Karbonmonoksit zehirlenmelerinin kışın insanların ısınmak için karbon içeren tipte yakıtlar kullandıkları için en yüksek seviyesine ulaştığını söyleyen Tiryaki, “Karbonmonoksit solunduğunda kandaki oksijenin yerini almaktadır. Bunun sonucu hücreler ölmekte, oksijen açlığı ortaya çıkmaktadır. Bu durum; kalp, beyin gibi hayati organlara oksijen gitmesini azalmakta, bu organların zarar görmesine, işlevini yerine getirememesine neden olmaktadır. Gazın yüksek düzeyde alınması birkaç dakika içinde ölüme neden olmaktadır” dedi.
Soba Kullanırken Dikkatli Olun
Lodoslu havalarda kesinlikle soba yakılmaması gerektiğini vurgulayan Tiryaki, “Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır, böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Soba aşırı doldurulmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Sobalı odada kesinlikle yatılmamalıdır. Ancak zorunlu hallerde sobanın söndüğünden emin olunarak sobalı odada yatılabilir. Soba kurarken fazla dirsek kullanımından kaçınılmalıdır. Zorunlu olmadıkça dirsek kullanılmamalıdır” diye konuştu.
İlk yardımda yapılacak ilk işin, çevre güvenliğinin sağlanması ve ortamın havalandırılması olduğunu dile getiren Tiryaki, “Bu gaz renksiz ve kokusuz olduğundan fark edilmeyebilir. Etkilenmiş ya da zehirlenmiş olanları hareket ettirebiliyorsanız temiz havaya çıkarın. Hiç zaman yitirmeden 112’ yi arayın. Bol oksijen almasını sağlayın. Hastanın uyanık kalmasını sağlamak için yüzüne su serpin. Bilinci yerindeyse derin nefes almasını önerin. Kazazedenin yüzde 100 oksijene ihtiyacı olacağından, mutlaka bu imkânların sağlanacağı bir hastaneye naklini sağlayın” şeklinde konuştu.