18 Ocak, 2021 11:10 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 28.12.2023 12:04
A+A-
Bu Yazıyı Paylaş
veya linki kopyala
Okuma Süresi: 21dk
Yorum Sayısı: 0
Karabük Basın Tarihi
ÖNSÖZ
Bizim kuşak, Zonguldak deyince, hala Karabük ve Bartın’ı da içine alan eski Zonguldak ansır. Bartın ve Karabük, hala bizim kuşağın Zonguldak’mm gönül sınırlan içindedir. İleriyi göremeyen politikacıların Zonguldak’ı üçe bölmelerini bizim kuşak içine sindiremedi hiçbir zaman; bu gidişle de sindiremeyecek. Çünkü bölünme, Zonguldak’a da Karabük’e de, Bartın’a da hiçbir yarar sağlamadı. Tam tersi, üç il de, hızla göç veriyor, küçüldükçe küçülüyor...
Daha kuruluş savaşı yıllarında Zonguldak’a kol-kanat geren Milli Hükümetin, ilk yasaları kömür madeni ve kömür işçileri için çıkarttığını biliyoruz. Cumhuriyetin ilanından sonra il yapılan ilk mutasarrıflık da Zonguldak olmuştu.
Bu niye böyleydi ?
Çünkü Zonguldak, topraklarının altında, stratejik öneme sahip bir madeni, demir çelikler için olmazsa olmaz kabul edilen taşkömürü hâzinelerini barındırıyordu. Ülkenin bir başka yerinde de taşkömürü yoktu.
Milli Hükümet, Zonguldak’ı, zaten kömür de barındıran Bartın’ı ve Karabük’ü birlikte planlamıştı. Karabük’e giderek ülkenin ilk uzun ürün üreten entegre demir-çelik fabrikası kurulacak; Zonguldak bu fabrikanın da kömürünü sağlarken, Bartm ve Çaycuma il’in gıda depoları olacak; Devrek ve Ereğli ormanları kömür havzasının maden sütunu gereksinmesini karşılayacaklardı...
Uzun yıllar öyle de oldu. Zonguldak; kömür havzası, Karabük demir-çelik’i, 1960’ lı yılların ilk yarısında Ereğli’ye kurulan ilk yassı çelik fabrikası Erdemir’i ile, Türkiye’nin en önemli ağır sanayi merkezlerinden birisi haline geldi.
Şu var ki, yaklaşık olarak 40 yıl süren bu süreç, 1980’li yıllarda tersine döndü. Siyasal iktidarlara egemen olan; ”Nerede ucuzunu bulursam oradan alırım” pragmatizmi, Zonguldak kömürünün ihmal edilmesi, giderek gözden çıkartılması sürecini başlattı. Aynı zihniyetin ülkeye yerleştirdiği tüketim ekonomisi modeli, altyapı etkinliklerine dayalı uzun ürün üreten Karabük demir- çelik’in de önünün tıkanmasına neden oldu. Buna bir de bölünme eklenince, Türkiye’nin ilk ağır sanayi merkezi, 1980’li yıllardan itibaren hızla gerilemeye başladı. 1970’li yıllarda 45 bin işçisi ile 5 milyon ton/yıl satılabilir kömür üreten Zonguldak Havzası, bugün 11 bin işçisi ile 1.5 milyon ton/yıl satılabilir kömürü zor üretiyor !. Demir-çelik’ler Zonguldak kömüründen koparıldı, dışarıya bağlandı. Karabük demir-çelik zorlukla ayakta duruyor !...
Denilebilir ki Atatürk Türkiye’sinin gözbebeği olan Zonguldak, ölüm kalım mücadelesi veriyor bugün !...
Karabük’ü ve Bartın’ı ile birlikte uzun yıllar Türkiye ekonomisini ayakta tutan Zonguldak’ın bunu hak etmediğini düşünüyorum.
ZONGULDAK, kültürel bakımdan da Türkiye’ye azımsanamayacak katkılarda bulunmuş bir kenttir. Zonguldak, 1920’li yılların başmda milli mücadeleye basım ile katılırken, 1932 yılında kurulan Halkevi, Kemalistlerin bir Ulasal kültür yaratma mücadelesine önemli katkılarda bulunmuş; içinden önemli yazar ve sanatçılar ile araştırmacılar da çıkartmıştır.
Yerel tarihçi ve araştırmacılar içinde birkaç isim saymak gerekirse, bunların arasında İbrahim Atilla Sakka’nm admı unutmak olmaz.
Sakka, gitgide daha da gelişen bir yerel basma sahip olan, ama buna karşılık derli-toplu bir basın tarihi bulunmayan Zonguldak’ta yıllardır bu boşluğu doldurmak için şaşırtıcı bir
sabır ve özveri ile çalışmalar yapıyor. Bugün Zonguldak, tabii Bartm ve Karabük’ü de kucaklayan Zonguldak, kronolojik bir basın tarihine sahip’se eğer, bunu İbrahim Atilla Sakka’ ya borçluyuz.
Sakka’nm elinizde tuttuğunuz çalışmasının, Zonguldak’ın tarihindeki önemli bir boşluğu dolduracağına inanıyorum. İyi ki Sakka’lar var.
SİNA CİLADIR
Büyük-küçük tüm kentleri ile bölünmez bir bütün olan TÜRKİYE’yi biçimlendiren Anadolu’dur. Kurtuluş savaşından bu yana en ilerici atılımlara burası kaynak olmuş; buranın sorunları ve istekleri Türkiye’nin şekillenmesinde etken olmuştur.
Anımsamak gerekir ki, İstanbul basınının büyük çoğunluğu, Kuva-yı Milliye’nin ve Mustafa Kemal Paşa’nm yanında yer almamıştır. Oysa Ulusal Bağımsızlık Savaşının kazanılmasında, özellikle Anadolu basınının büyük rol oynadığım görmekteyiz.
1918’de; Yunus NADİ’nin “YENİ GÜN”ü İstanbul’da İngiliz işgal güçlerince dağıtılınca, matbaa bir gece gizlice deniz yoluyla İnebolu’ya kaçırılır. Kastamonu üzerinden Ankara’ya taşınarak diğer Anadolu gazeteleriyle birlikte Ulusal bağımsızlığa hizmet eder.
Yine 1918’de; Adana’da “Yeni Adana”, Bandırma’da “Adalet”, Giresun’da “Işık”; 1919’da Samsun’da “Ahali”, Ordu’da “Güneş”, Sivas’ta “İrade-i Milliye”, Balıkesir’de “İzmir’e Doğru”, Kastamonu’da “Açıksöz”, Edirne’de “Ahali”, Trabzon’da “İstiklâl”, Bolu’da “Dertli”; 1920’de; Amasya’da “Emel”, Zonguldak’ta “Hakimiyet”, Nazilli’de “Aydın İli”, İzmir’de “Anadolu”, Antalya’da “Anadolu” bu savaşıma katılırlar. Ankara’da Müdafa-i Hukuk Cemiyetini kuran Mustafa Kemal 10 Ocak 1920’de; “Hakimiyeti Milliye” gazetesini yayınlar ve başyazarlığım üzerine alır. 1921’de, Sivas’ta “Gayei Milliye”; 1922’de, Elazığ’da “Serveti Milliye”, Diyarbakır’da “ Küçük Mecmua”, Artvin’de “Yeşil Yuva”; 1923’te, Zonguldak’ta “Zonguldak” gazete ve dergileri yayınlarına başlayarak bu kervana katılmışlardır.
Cumhuriyet’in ilanından sonra Atatürk “Yeni Gün” gazetesine, “CUMHURİYET” adını verdi; 07.05.1924 tarihinden beri günlük yayımnı sürdürmektedir.
Ulusal Bağımsızlık Savaşında Zonguldak ve Bartmlılar Mustafa Kemal’in yanında yer almıştır. Bugün Esen ALÎŞ’in sahipliğinde 10 günde bir yayınlanan “BARTIN” gazetesi eski Milletvekili ve Belediye Başkam Bartınlı İ.Cemal ALÎŞ tarafından 08.09.1924’te yayınlandı.
Ulusal Bağımsızlık Savaşında olduğu gibi, Cumhuriyet döneminde de basın yaşamında büyük atılımlar göstermiş olan Zonguldak ve ilçeleri basın tarihi yazılmamıştır. Okunduktan sonra saklanmayarak atılmaları yüzünden, 1935 yılında çıkan Derleme Yasasından önceki yıllara ait gazete ve dergilerin bugün, hiçbir yerde tam bir koleksiyonunu bulmak mümkün olmamıştır.
Bu eksikliğin giderilmesi için Zonguldak basın-yaym yaşamının kuşbakışı incelenmesi ve “Zonguldak Basm Tarihi”ne bir zemin oluşturulması amacıyla 1983 ve 1990 yılında iki kitap yayınlamıştım.
Bu iki yapıtın yayınlanmasından sonra konuya ilgi duyanların gönderdiği kaynaklar ve Milli Kütüphanelerde yaptığım araştırmalar sonucu yeni kaynaklar elde edince; Bartın ve Karabük’ün de il olmasıyla, üç ilimizi ve ilçelerini içeren “Basm Tarihi”ni gelecek kuşaklara bırakmak için yeniden yazdım.
Araştırma; büyük ölçüde kaynaklara, kısmen gözlemlere; mahallinden (kütüphaneler gazeteler, dergiler) alınan yada Milli Kütüphanelerden sağlanan bilgilere dayandırılmıştır.
Bu çalışma Zonguldak, Bartın ve Karabük basınıyla ilgili üçüncü en geniş tarama çalışmasıdır.
Konunun genişliğine ve derinliğine incelenmesi için harcanan çabaların, üç ilimizin ve ilçelerinin basın-yaym yaşamıyla ilgili bilgilerimizi arttıracağına, eksikleri gidereceğine şüphe yoktur. Bu üç ilimizden uzakta bulunuşumdan kaynaklanan eksikliklerin anlayışla karşılanacağına inanıyorum.
Dileğim, bu kitabın Zonguldak, Bartın ve Karabük illeri Basm tarihi konusunda araştırma yapacaklara bir başlangıç ve kaynak olması, ışık tutmasıdır.
İBRAHİM (ATİLLA) SAKKA
(İNSAN,ARDINDA TEK BİR İZ BİLE,BİR KAĞIT PARÇASINAKARALANMIŞ TEK BİR ADSIZ
SÖZCÜK BİLE BIRAKAMADIKTAN SONRA,GELECEĞE NASIL SESLENEBİLİRDİ ?)
GEORGE ORWELL
1964 yılında Zonguldak "Sancak" ve "Haber" gazetelerindeki çalışmalarımı Karabük'te "Karabük Postası" Safranbolu'da "İlkses" gazetelerinde yazar ve yönetici olarak sürdürürken, Bartın'da "Bartın", Çaycuma'da "Yeni Çaycuma" ve "Çaycuma'nın Sesi", Devrek'te "Devrek Postası", Ereğli'de "Şirin Ereğli" gazetelerinde zaman zaman yazdım.
Bölgenin basın tarihini içeren bir kitap olmadığından, konuyla ilgili oluşturduğum arşivden "Zonguldak ve İlçeleri Basın Tarihi"ni teksir baskıyla küçük bir kitapçık olarak "Karabük Postası" ve "Yeni Karabük" gazetelerinin ilavesi olarak verildi.
Karabük'ten İzmir'e gelince Milli Kütüphane de yaptığım araştırmada Zonguldak ve ilçelerinde 1920-1960 yılları arasında yayınlanmış bazı gazete ve dergileri bulunca "Zonguldak ve İlçeleri Basın Tarihi"ni bölgemizin en kıdemli gazetecisi Sina Çıladır'ın yazdığı önsözle yeniden hazırladım.
Sponsor bulamadığımdan yayını gerçekleştiremedim.Bartın Belediyesi İl basınına sahip çıkarak, kültür hizmeti olarak iki eserin yayınlanmasını sağladı.KARABÜK basınını içeren araştırmanın dosyada kalmasına gönlüm razı olmadı.
Karabük, siyasal, toplumsal tarihimiz açısından hep öncü olmuş bir kent. Ekonomiden sanata, siyasetten toplumsal yaşam değerlerine değin birçok alanda ilk olmuştur.
Cumhuriyet döneminde Karabük' ü farklı ve öncü kılan, toplumsal yapısıdır. Karabük' ün basın tarihini merak eden herkesi kucaklayacak olan bu kaynakların gelecek nesillere ışık tutması dileğiyle.
KAĞIT VE MATBAANIN GELİŞİMİ
DÜNYADA: Basının ham maddesi kağıttır.îlk insanlar,yazı yazmak için taş, kemik, pişmiş toprak ve hayvan derisi gibi araçların düzgün yüzlerini kullanmışlardır.Milattan 200 yıl kadar önce Çin’de ilk büyük kağıt fabrikasını Türk’ler kurmuşlardır. Semerkand kağıdı dünyaca meşhurdur.
ÜLKEMİZDE: Selçuklu devleti yıkılıp yerine Osmanlı İmparatorluğu kurulunca, 1453’de İstanbul’un fethi ile Kağıthane köyünde bir kağıt değirmeni kurularak imalat yapılmıştır. 1745’te Yalova’da 1749’da Beykoz’da imalathaneler vardı.
CUMHURİYET DÖNEMİ: Kurtuluş Savaşından sonra Ulusal Bağımsızlığa kavuşan Türk ulusu sanayileşmeye hızlı geçiş yapmıştır. ATATÜRK’ün emri ile 1 .Beşyıllık Sanayi Planı hazırlanarak 14-8-1934 tarihinde İzmit’te ilk kağıt fabrikasının temeli atılmış ve 6-11- 1936’da ilk TÜRK kağıdı imal edilmiştir.
MATBAANIN BULUNUŞU: İnsanlığın gelişmesindeki en büyük etkenlerden biri nasıl kağıt ise İkincisi de matbaadır. Kağıt ve matbaa,uluslann uygarlık ölçütlerinin bir göstergesidir. İlk matbaa harflerini hazırlayan ve kağıda basan Çin, Kore ve Orta Asya Uygur Türkleridir. Çünkü 14 harften oluşan Uygur Alfabesinin matbaacılıkta kullanılmasının kolay olduğu Çin’de bir demircinin bu harfleri demir kalıba dökerek ilk matbaanın adımı atılır.
İLK MATBAANIN KURULUŞU: Avrupa’ya matbaa 15.asırda girmiştir. Jan Gutanberg adındaki Alman 1445’te harfleri kurşundan kalıba döktü,bunları bir çerçeve içinde dizdi ve mürekkepleyerek üzerine kağıt yayıp el baskı makinesi ile 1450 de matbaasında İcil’i bastı.
TÜRKİYE’DE MATBAACILIK : Avrupa’daki matbaanın gelişmesini sezen Lale Devrinin atılımcı sadrazamı Nevşehir’li Damat İbrahim 28 Çelebi Mehmet’i Paris’e gönderir.Paris’ten dönen 28 Çelebi Mehmet bize tutsak düşen Basmacı adı ile anılan (İbrahim Müteferrika) ile çalışmalara başlayarak Sultan Selim konağmda 16-12-1727 tarihinde ilk basımevini kurarlar.
1854’te Ottmar Mergenthaler matbaacılıkta devir açmış; bu gelişme ise bize ancak çeyrek asır sonra gelmiştir.
CUMHURİYET DÖNEMİ : 1928’de harf devrimini gerçekleştiren ATATÜRK, Hakimiyeti Milliye (ULUS) gazetesine bir TBMM Matbaasına iki tane ilk dizgi makinesini getirtir. Türk matbaacıları teknolojideki gelişmeleri takip ettiğinden bugün matbaalar ve gazete idarehaneleri bilgisayarlı uzay teknolojisiyle donatılmıştır.
GAZETECİLİK: Bizde gazetecilik tarihi üç dönemdir.
Takvim-i Vakayi’nin çıktığı 1831 den Meşrutiyet’in 2.kez ilan tarihi olan 1908’e
1908 den Lozan Barışı’nm imzalandığı 1923’ e kadar.
Lozan Barışından sonraki dönem.
Ülkemizde ilk gazete Miladi 1381 yılında İzmir’de Fransızca yayınlanan “Monitör Otoman”dır. Bunu 1 Kasım 1831’de ikinci Mahmut’un yayınlattığı “Takvimi-Vekayı” gazetesi, 1860 da “Resmi Gazete” olarak yayımnı sürdürürken 2-11-1922 tarihinden itibaren aynı isimle bugün yayımlanmaktadır. Ağustos 1840 tarihinde William Churchill adındaki İngiliz “Ceride-i Havadis” gazetesini 27.09.1864 tarihine kadar yayınladı.
Bu iki gazeteden sonra ilk özel Türk gazetesi 21.10.1860 da yayınlanan “Tercüman- Ahval” dir. Sahibi Yozgat’h Çapanoğlu Ömer Hulusi’nin oğlu AGAH efendidir. Yazar-Şair ŞİNASİ de yardımcısıdır. Şinasi 27.06.1862’de ”Tasvir-i Efkar”ı yayınlar. 1866 da ÇankırıTı Ali Suavi”Muhbir”i 1871’de Ahmet Mithat “Tercümanı Hakikat” gazetelerini yaymlanlar.
Türkiye’de ilk dergi ise 1862 de MünifPaşa’mn yayınladığı “Mecmuai Funun”dur. Bunu “îberi İntibah” ve “Mirat” ile “îbretnüma” izler.
ANADOLUDA GAZETECİLİK
Anadolu’da ilk gazete 1815-1839 tarihleri arasında Erzurm’da yayınlanan “Envan- Şarkkıyye” dir. 19.08.1895’te Selanik’te Abdurrahman Nazif(Bilgin) tarafından yayınlanan “Yeni Asır” 07.09,1922 den itibaren günlük olarak yayınını bugün İzmir’de sürdürmektedir.
Anadolu’da yaygm gazetecilik, ikinci Abdülhamit’in her vilayete gönderdiği matbaalar ile başlamıştır. 1964’de İzmir’de “Ahenk”, Konya’da “Babalık” Diyarbakır’da “Dicle”gazeteleri yayınlanmıştır.
ZONGULDAK’TA GAZETECİLİK
Bartın ve Karabük il olmadan önce 1987 yılında Zonguldak Valiliğinin yayınladığı” Zonguldak Yatırım ve İl Özel İdaresi Hizmet Rehberi” yapıtında Zonguldak’ta yayınlanan ilk gazetenin 1920’de Amasra’da yayınlandığı yazılı ise de yapılan araştırmalar sonucunda gazete çıkarma fikrinin Amasra’da ortaya atıldığı saptanmıştır.
28-5-1919 tarihinde Mustafa Kemal’in Havza’dan çektiği telgraf ile güvenilir kişilerce yerel örgütler kurulmasını istemesi üzerine Zonguldak’ da yurtsever kişilerce Müdafa-i Hukuk Cemiyeti kuruldu.
Zonguldak,Cihan harbi sonrasının ateşkes döneminde,1920 Mart ayında Fransız işgaline uğramıştı.Zengin kömür madenleri dolayısıyla. İşgale karşı halkı uyarmak ve Mustafa Kemal’in etrafında toplanmak üzere gazetenin büyük etken olduğu görülür.
Zonguldak Müdafa-i Hukuk Cemiyeti Başkam Fehmi İmer, Belediye Başkam Mehmet Nuri, Belediye katibi Maksut bey, tüccardan Fayizzade Mehmet bey, Bartın’lı Haşan Basri, Hüseyin Balık, Zoguldak’ dan Ganioğlu Kemal bey,İbrahim bey (Hilalci) Cide Müdafa-i Hukuk Cemiyeti Başkam Fayizzade Hazma bey,Yüzbaşı Şaban (Arnavut Şaban- Erdem) İl daimi encümen azası Hikmet bey, (aslan) ,Bedri bey (Çıtır) Tahrirat katibi Yusuf Niyazi ve Tahir Karaoğuz; Alemdar’m Nuri beyin daveti üzerine Amasra’daki bir düğünde toplandıklarında gazete çıkarılmasına karar verirler.
1920 yılında Zonguldak’ta Fayizzade Mehmet efendi tarafından “ HAKİMİYET” gazetesi 15 günde bir olmak üzere yayınlanmaya başlar. Kastamonu Valisi Reşit Paşa yakın dostu olan Zonguldak Mutasarrıfı Nusrat beye Memhmet efendinin arkadaşı olduğunu ve gazetenin desteklenmesini ister.
KARABÜK'TE YAYINLANAN GAZETELER
KARABÜK HÜRBİLEK
Kuruluş
Yayın periyodu Kurucusu Sahibi
: 30.10.1947
: 15 gün
: Necmi Ayaş
: Necmi Ayaş (Karabük doğumlu Prof. Dr. İnanç - Prof. Dr. Kıvanç
- İnşaat Mühendisi Güven ve Kimya. Mühendisi Sevinç kardeşlerin babası)
Yazı İşleri Müdürü
: Vezni Duranlı
SAFRANBOLU KARABÜK
Kuruluş
Yayın Periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
186 sayı yayımlandıktan sonra 14.10.1953 tarihinde yayın hayatına son verdi.
HÜR MEMLEKET
Kuruluş
Yayın Periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 1954
: Çağlayan Karaoğuz
: Ahmet Soydal
Yazarlar: Kemal Çivici - S. Yaver Ataman - B. Kemal Çağlar - Selahattin Çavuş
YENİ KARABÜK Kuruluş Yayın Periyodu
: 28.12.1951
: Haftalık (1951-1954)
Günlük (1954)
Kurucusu Sahibi
: İhsan Ersözlü ve Ömer Özer (1951-1954)
İhsan Ersözlü (1954-1956)
Kemal Çivici (1956-1958)
İbrahim Sözen ve Ali Dedeoğlu (1958-1959)
Cafer Bayraktaroğlu (1959-1960)
Tarık As (1960-1982)
Nedim As (1982 - )
Yazı İşleri Müdürü
: Kemal Çivici (1956-1958)
Necdet Yontuk (1958-1959)
A. Haydar Bozkurt (1959-1960)
Fettah Cücer - Tarık Küçükoğlu (Cabir Cudi) - Yeşim As - Devrim
Bayraktaroğlu (1960-1982)
1972 - 1977 yılları arasında Genel Yayın Müdürlüğünü Kasım Şenol üstlendi daha sonra sırasıyla Mesut Doğanlar - Ferit Doğan GÜREL - İbrahim Atilla Sakka - Birol Özen Genel Yayın Müdürü
olarak görev yaptı. Kuruluşundan kapanışa kadar gazetede görev alan yazarlar ve şairler ise Kazım Tuncay - Cevdet Özaltın - Kemal Sungur - Yaşar Orel - Hüseyin Seventürk - Cemil Atay - Mehmet Kirazoğlu - Hakkı Doğan - Ali Rıza İncealemdaroğlu - Kemal Asıliskender - Şenol Eröz - Şenol Yeğinoğlu - Jale Sun - Süreyya Demiraslan - Zafer Kemik - Fikret Gökçe - Remzi Tüfekçi - Ali Ünal - Özer Özçetin - Mesut Sanlı - Cevat Demirdöven - Ferhat Yalçın - Ahmet Varan - Uğurol Barlas
ATAYOLU
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 1951
: 15 gün
: Cumhuriyet Halk Partisi ilçe örgütü
: Cumhuriyet Halk Partisi ilçe örgütü
21.12.1953'de yayın hayatına son verdi.
İŞYOLU
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 15.01.1952
: Haftalık
: Demir Çelik İşçileri Sendikası
: Demir Çelik İşçileri Sendikası
Genel Yayın yönetmenliğini Turan Kökkaya üslendi, 01-01-1955 yılında yayın hayatına son verdi.
Yazarlar Ali Nurveren - Ahmet Çehreli
DOĞRUSÖZ
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 01.01.1953
: Haftalık
: Kemal Yıldıran
: Kemal Yıldıran
12.02.1954'de yayın hayatına son verdi.
OKUL SESİ
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 1948
: 15 gün
: Demir Çelik İlk ve Ortaokulu
: Enver Kartekin
DEMOKRAT KARABÜK
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 13.12.1953
: Günlük
: Fevzi Fırat (Belediye başkanı ve Milletvekili)
: Galip Fırat
: Tarık Küçükoğlu - Remzi Karagülle
01.01.1960'da Yayın hayatına son veren gazetede görev alan yazarlar Sami Akay - Aydın Özer -Enver Beşe - Ali Nurveren
KABAK
Kuruluş
Yayın periyodu Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 01.06.1956
: Aylık
: İ. Ömer Girgin
İlk mizah gazetesi, 4 sayı yayımlandıktan sonra yayın hayatına son verdi.
KARABÜK POSTASI Kuruluş Yayın periyodu Kurucusu Sahibi
: Halim Kartal
Sami Akay
Tekin Kartal
Şener Macun
Ömer Faruk Macun
Erdoğan Çalman İbrahim Atilla Sakka
Bora Beniç
Gülcan Aksoy
Asude Gökçen
Genel Yayın Müdürleri :Özçelik Küçükertunç - Yaşar Uzundurdu - Kasım Şenol - İ.Atilla Sakkka - Hakkı Bilgücü - Mustafa Özyurt
Yazarlar ve Şairler: Vedat Balkaya - İbrahim Yıldız - Cemil Atay - Cavit Kayhan - Erkan Yolaç - Mustafa Sözen - Ahmet Sırrı Kural - Ertan Koloğlu - Ahmet Gölbek - Rıza Alp - Tahsin Şentürk - Hüseyin Alan - Talat Gündüz - Fikret Gökçe - İsmail Yaltırık - Fazıl Bayraktar - Yılmaz Öztürk - İlhan Alpboğa - Cafer Portakal - Turgut Altıntaş - Süleyman Altun - Süleyman Ovacık - Sebattin Nezir - Yavuz İnce - Erol Kamış - Uğurol Barlas - Samim Balcı - Rasim Özsoy - Belkıs Bora - Nihal Doğan - Mehmet Oral - Melahat Yazıcı - Nimet Soylu - Necla Ünal - Mithat Yaban
MÜSTAKİL
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 01.11.1956
: Günlük
: Ya kup Kefeli
: Hilmi Günay
01.12.1957 Tarihinde yayın hayatı sona eren gazetede Teknik sekreterliği Erkan Yolaç yaptı, Yazarlar Av. Sebattin Oral - Enis Ezgimen
GENÇ KALEMLER
Kuruluş
01.10.1961
Yayın periyodu
15 Gün
Kurucusu
D.Ç. Lisesi Okul Müdürü Mevlüt Oğuz
Sahibi
D.Ç. Lisesi
Yazı İşleri Müdürü
BAKLAVA
Kuruluş
11.03.1960
Yayın periyodu
Yıllık
Kurucusu
Sahibi
Türkiye Yardım Sevenler Derneği Şb.
Yazı İşleri Müdürü
SENDİKA
Kuruluş
19.02.1965
Yayın periyodu
Kurucusu
Maden İş Sendikası Şubesi
Sahibi
İsmet Ercan
Yazı İşleri Müdürü
21.03.1966'da yayın hayatı sona erdi.
MEMURLARIN SESİ Kuruluş Yayın periyodu Kurucusu Sahibi
: 02.02.1965
: Aylık
: D.Ç. Memurları ve Müstahdemleri Derneği
: Mümtaz Çehreli (1965-1966)
Cahit Özbek
Yazı İşleri Müdürü
Dernek, sendika hüviyetini alınca gazete 31.12.1977'de yayın hayatına son verdi.
GÖKTÜRK
Kuruluş
Yayın periyodu Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 04.05.1966
: Aylık
: Metal İş Fed. D.Ç. Sanayi İşçileri Sendikası
: Recep Çakar
SENDİKA
Kuruluş
Yayın periyodu Kurucusu Sahibi
: 01.06.1966
: 15 Gün
: Türkiye Maden İşçileri Sendikası Karabük Şubesi
: Nuri Kara
Yazı İşleri Müdürü :
Yazarlar İbrrahim Yıldız - Mithat Yaban - Hilmi Güner. 01-11-1968'de yayınına son verdi.
SENDİKAM
Kuruluş
Yayın periyodu Kurucusu
Sahibi
: 30.08.1967
: Günlük
: Çelik Sanayi İşçileri Sendikası (Çelik-İş)
: Enver Kaya (1967-1974)
Şükrü Korkmazgider (15.05.1974)
Yazı İşleri Müdürü :
Gazetenin adı Çelik-İş olarak değişti. Kasım 1975'de yayın hayatı sona erdi.
DOĞUŞ
Kuruluş
Yayın periyodu Kurucusu Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 04.06.1969
: Günlük
: Aydın Kaltabanoğlu ve Ferit Doğan Gürel
: Ferit Doğan Gürel
: Tekin Kartal
Genel yayın müdürü İ. Atilla Sakka. 23.09.1972'de yayın hayatı sona erdi.
KARABÜK ADALET
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 31.09.1969
: Haftalık
: Adalet Partisi Gençlik Kolu Yayını
: Nurettin Yüksel
İŞÇİNİN SESİ Kuruluş Yayın periyodu Kurucusu Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 10.01.1970
: Günlük
: Türkiye Kız ve Erkek Sanat Enstitüsü Mezunları yayını
: Niyazi Yüksel
: İsmet Angın
22.02.1972'de yayın hayatı sona erdi.
AK-AR
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 15.01.1970
: 15 Gün
: İ. Atilla Sakka
: Ferhat Kırca
: Süreyya Doğan
10 Sayı yayımlandıktan sonra yayın hayatına son verdi.
KARINCA
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 14.12.1970
: Yıllık
: İktisat Fakültesi Mezunları
İktisat fakültesi mezunlarının, İktisatçılar günü yayını
14 MART
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 14.03.1971
: Yıllık
Tıp bayramı nedeni ile doktorlar tarafından çıkarıldı.
GERÇEK
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 26.02.1973
: Günlük
: Orhan Yalım
: Orhan Yalım
01.11.1973 de gazete haftalık oldu. Genel Yayın Müdürü Yaşar Uzundurdu - İ. Atilla Sakka 31-12- 1979'da yayını sonlandı.
3 NİSAN
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 26.03.1973
: Pazartesi ve Perşembe günleri
: Aydın Kaltabanoğlu
: İ. Atilla Sakka
Yazarlar: İbrahim Yıldız - Nuri Çelenli. 01-12-1975 yılında yayın hayatı sona erdi.
DEMOKRATİK KARABÜK
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 29.08.1973
: 15 Gün
: Eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın desteği ile Ferruh Bozbeyli
: Hamit Çepni (Demokratik Parti İlçe Teşkilatı Başkanı)
Demokratik Parti İlçe teşkilatı yayını. Beş sayı baskıdan sonra yayın hayatı sona erdi. Yazarlar Nazım Çapraz - Sezai Türker - Musa Sarıtaş - Ahmet Özdemir - Şevket Çakıroğlu - Fazlı Yeşilyurt - Haşan Bulut - Nihat Saral - Dündar Tahmaz
Yardım
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
BİZİM YURT
: 14.05.1974
: Yıllık
: Türkiye Yardım Sevenler Derneği Şubesi
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 15.12.1974
: 15 Gün
: Mehmet Çetin
: Mehmet Çetin
HABERLER
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 01.06.1975
: 15 Gün
Ağır Sanayi Mühendisleri Demir Çelik Dergisi eki.
ÜLKÜCÜ İSÇİNİN SESİ
Kuruluş
Yayın periyodu Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 08.05.1978
: Haftalık
: Sefer Hayta
: Abdullah Kılıç
Yazarlar: Atilla Özler - Yaşar Afetmez - İsmail Cebecik - Musa Çelik.
SOM-DER
Kuruluş
Yayın periyodu Kurucusu Sahibi
: 01.01.1978
: Günlük
: Sadık Bolat (1978-1979)
Enver Bora
Yazı İşleri Müdürü
: Haşan Çetinkaya
Alim Çankaya (1978-1979)
Türkiye Kız ve Erkek Sanat Enstitüsü Mezunları Şubesi yayını. Başyazar Fikret Gökçe. Yazarlar: Ömer Faruk Taşdelen - Remzi Tüfekçi - Adil Obay - Taner Canyurt - Ömer Taşdemir. 01.04.1979 tarihinde gazete idaresi değişti, bu tarih den sonraki yazarlar : Fikret Gökçe - Muharrem Uzunçelebi - Osman Sezgin - Gülhan Kaynar - Fahri Sevimlioğlu.
SÖYLEŞİ
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 23.03.1978
: 15 Gün
: Mehmet Çelen
: Mehmet Çelen
D.Ç. İşletmeleri Mensupları Birleştirme Dayanışma Derneği yayını. 23.03.1979 yılında yayın hayatı sona erdi.
GELİYORUZ
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 01.02.1979
: 15 Gün
: İsmail Oğul
Adalet Partisi Gençlik kolu yayını.
AR-DER
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 01.01.1980
: Aylık
: Sait Çolak
: Tahsin Yazıcı
Araçlılar Yardımlaşma Derneği yayını 31.12.1980 tarihinde yayın sonlandı.
SÖYLEŞİ SANAT Kuruluş Yayın periyodu Kurucusu Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 01.04.1980
: 15 Gün
Söyleşi Gazetesinin sanat eki. 6 sayı yayımlandı
SİZE
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 01.08.1981
: Aylık
: Osman Natıroğlu
: Vildan Elagöz
Genel Yayın Müdürü Barış Temel. 1983'te Natıroğlu A.Ş. adına Çocuk Gazetesi adı altında yayınlandı.
BATI KARADENİZ EKSPRES
Kuruluş
Yayın periyodu Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 20.12.1982
: Günlük
: Osman Natıroğlu
: Yılmaz Gülce
Genel Yayın Müdürü Mazhar Çiçek. Yazarlar ve şairler: Remzi Tüfekçi - İlhan Karaman - Tahsin Şentürk - Mustafa Yanık - Nursema Aldoğan - Şükran Şahin - Semih Gülen. 15.12.1984 tarihinde yayın hayatı sona erdi.
SERGİ
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 07.03.1983
: Haftalık
: Hüseyin Özmen
: Hüseyin Özmen
YENİ UFUKLAR
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 21.10.1985
: Aylık
T.E.D. Koleji Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından 5 sayı çıktı
GÜNAJANS Kuruluş Yayın periyodu Kurucusu Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
BÖLGENİN SESİ Kuruluş Yayın periyodu Kurucusu Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 22.05.1990
: Günlük
: Ahmet Gölbek
: Ahmet Gölbek
: Arzu Gölbek Hakkı Bilgücü, Sevgi Gölova
Yazar ve şairler İbrahim Yıldız - Metin Kaya - Necdet Yaşar - Hür Kalyoncu - Fatma Tüfekçioğlu.
PERDE ARKASI Kuruluş Yayın periyodu Kurucusu Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
KARABÜK HÜRSES Kuruluş Yayın periyodu Kurucusu Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
KARABÜK'ÜN SESİ Kuruluş Yayın periyodu Kurucusu Sahibi
: 28.05.1990
: Haftalık
: Necati Karaoğlu
: Ayhan Orhan
: 13.03.1991
: Aylık
: Bünyamin Coşkun
: Bünyamin Coşkun
: 20.09.1991
: Günlük
: Ali Aşar
Muharrem Yunus Çelik
Yazı İşleri Müdürü
: Hilmi İzmirligil Neriman Şahin Birsen Akça
KENT
Kuruluş
Yayın periyodu Kurucusu Sahibi
: 28.02.1992
: 15 Gün
: İlhan Alpboğa Recep Köse Bahattin Tan
Yazı İşleri Müdürü
OBJEKTİF Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
23.06.1992
F. Doğan Gürel
Yeni Günajans Gazetesinin Gençlik, kültür, Sanat eki. Yayın yönetmenleri: Ercan Gökçen - Baha Arslan (İzmir'de özel bir hastanede Genel Cerrah) ve İlker Mungan
ESNAFIN SESİ
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
Kahveciler - Lokantacılar-Otelciler - Pastacılar Fırıncılar ve Bakkallar Odası.
KARABÜK EKSPRES
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 21.09.1992
: Haftalık
: Mehmet Çetinkaya
: Mehmet Çetinkaya
Yazarlar ve Şairler Remzi Tüfekçi - Mustafa Yanık - Sait Alıcı - Arzu Çavuş - Nebahat Demirhan - Ahmet Varan - Cengiz Topuz
BÖLGE HAKİMİYET
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
YENİ ŞAFAK
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 16.10.1992
: Haftalık
: Kenan Karadağlıoğlu
: Nevzat Akın
: 22.12.1992
: Haftalık
: Mehmet Doğan
3 NİSAN
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 03.04.1996
: 15 Gün
: Nurettin Tümen
BÖLGE AYRINTI
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 10.09.1996
: 15 Günlük
: Kemal Bingöl
Genel Yayın Müdürü Cavit Avşar
KARDEMİR
Kuruluş
Yayın periyodu Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 01.12.1996
: Aylık
: Esat Özalp
Genel Yayın Müdürü İlhamı' Aşar
BEYAZ BÜLTEN Kuruluş Yayın periyodu Kurucusu Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
Belediyenin yayını
: 01.10.1997
: Aylık
: Belediye Başkanı Enver Tümen
KARABÜK HABER
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
ESNAFIN SESİ
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 01.09.1993
: Günlük
: Birsen Akça
: İsmail Akça
: 01.01.2003
: Aylık
: Nurettin Tümen
Karabük Esnaf ve Sanatkarları Odalar birliği.
BATI KARADENİZ BÖLGE
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 10.05.2004
: Mehmet Çetin kaya
: Mehmet Çetinkaya
Karabük Ekspres Gazetesi Bölge eki.
14.06.2006
Haftalık
Ali Aşar
HABER SANCAK Kuruluş Yayın periyodu Kurucusu Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
KARABÜK MEYDAN
Kuruluş
14.12.2009
Yayın periyodu
Günlük
Kurucusu
Hüseyin Aşar
Sahibi
Cengiz Aşar
Birsen Akça
Yazı İşleri Müdürü
Sorumlu Müdür Mehmet Aşar
BÖLGE AYRINTI
Kuruluş
20023
Yayın periyodu
Haftalık
Kurucusu
Sahibi
Hüseyin Ciğeroğlu
Yazı İşleri Müdürü
KARABÜK GÜNDEM
Kuruluş
01.02.2014
Yayın periyodu
Haftalık
Kurucusu
Sahibi
Semih Gülen
Yazı İşleri Müdürü
Semih Gülen
FARKLI GAZETE
Kuruluş
2017
Yayın periyodu
Günlük
Kurucusu
Sahibi
Okan Küçük
Yazı İşleri Müdürü
DOĞRU HABER
Kuruluş
01.01.2018
Yayın periyodu
Günlük
Kurucusu
Sahibi
Kazım Yılmaz
Yazı İşleri Müdürü
EFLANİ'DE YAYINLANAN GAZETELER
EFLANİ'DE YENİSES
Kuruluş
: 24.03.1980
Yayın periyodu
: Haftalık
Kurucusu
•
Sahibi
: Aydın Kaltabanoğlu
Yazı İşleri Müdürü
: Av. Atalay Ulucan
EFLANİ'NİN SESİ
Kuruluş
: 12.12.1987
Yayın periyodu
: 15 Gün
Kurucusu
z
Sahibi
: Mehmet Çetinkaya
Yazı İşleri Müdürü
: Mehmet Çetinkaya
BİZİM EFLANİ
Kuruluş
: 22.03.1993
Yayın periyodu
: Aylık
Kurucusu
Sahibi
: Nevzat Akgün
Yazı İşleri Müdürü
: Nevzat Akgün
Yazarlar Dr. İlker Güden - Abdullah Gözlemeci - Halit Gültekin
ESKİPAZAR'DA YAYINLANAN GAZETELER
ESKİPAZAR POSTASI Kuruluş Yayın periyodu Kurucusu Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
DEMOKRAT ESKİPAZAR Kuruluş Yayın periyodu Kurucusu Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
ESKİPAZAR'DA YENİSES Kuruluş
Yayın periyodu Kurucusu Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
BİZİM ESKİPAZAR Kuruluş Yayın periyodu Kurucusu Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
1954
Haftalık
1954
Haftalık
: 01.03.1980
: Haftalık
: Aydın Kaltabanoğlu
: Av. Atalay Ulucan
: 1992
: 15 Gün
: Semih Sarıkaya
: Halil Özdemir
OVACIK'DA YAYINLANAN GAZETELER
OVACIK
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
: 01.02.1981
: 15 Gün
Sahibi : Niyazi Eken
Yazı İşleri Müdürü : Fevzi Aydın
SAFRANBOLU'DA YAYINLANAN GAZETELER
SEYYAH
Kuruluş
Yayın periyodu Kurucusu Sahibi
: Kasım 1931
: 15 Gün
: Hayrettin Bilgiç
: Hayrettin Bilgiç (1931-1935) İhsan Cebecik (1935-1937)
Yazı İşleri Müdürü
Kastamonu ve ilçelerinde seyyar baskı makinasıyla gazete çıkaran Hayrettin Bilgiç, İnebolu'da yayınladığı (SEYYAH) gazetesinin yayınını sonlandırarak baskı makinası ile Safranbolu'ya gelerek Kasım 1931 tarihinde, 15 günde bir SEYYAH gazetesini yayınlamaya başlar. 1935 yılında baskı makinasını ve gazeteyi İhsan Cebecik satın alır. Gazetenin Başyazarı Savcı Cevdet bey, öğretmenler ve memurlar gazetede yazı yazarlar. Cebecik 1937 yılında Belediyede memurluğa başlayınca gazeteyi kapadı.
SAFRANBOLU
Kuruluş
Yayın periyodu Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 25.01.1947
: Aylık
: Ali Rıza İncealemdaroğlu
: Mustafa Tunç
Gazete sahibi Ali Rıza İncealemdaroğlu daha sonra Milletvekili oldu. Yazarlar: Metin Varol - Halil Sezer - Mithat Vardal - Nuray Tunç - Orhan Bulay - Zeki Özdemiroğlu.
SALKIM
Kuruluş
Yayın periyodu Kurucusu Sahibi
: 1967
: Safranbolu Ortaokulu
Yazı İşleri Müdürü
Yönetmen: Yusuf Gümüş (Öğretmen), Safranbolu Ortaokulu Yayın organı
İLKSES
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 01.01.1970
: Salı ve Cuma günleri
: Özçelik Küçükertunç : Özçelik Küçükertunç
: İ. Atilla Sakka
Yazarlar ve Şairler: Hulusi Yazıcıoğlu - Ali Rıza Değirmencioğlu - Asım Yazar - Hayri Şenol - Aytekin Kuş - Rıdvan Ergun - Ünsal Tunçözgür - İbrahim Yıldız - H.Avni Cinozoğlu - Nuri Çelenli - Döndü Açıkgöz - Melahat Yazıcı.
SAFRANBOLU'DA KÜLTÜR
Kuruluş
: 06.08.1976
Yayın periyodu
: Aylık
Kurucusu
•
Sahibi
: İsmet Çetin
Yazı İşleri Müdürü
: İsmet Çetin
2 sayı çıktıktan sonra yayın hayatı sona erdi.
SAFRABOLU'DA ÖZ GÖRÜŞ
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
Yazı İşleri Müdürü : Yaşar Kılıç
Yazı kurulu: Av. Lütfullah Delikan - Mehmet Basmacı - Feza Öngören - Türker Ayyıldız - Muzaffer Şahin - Şahin Yavuz. Daha sonra gazete el değiştirerek sahibi Türkan Doğan oldu, Haber. Müdürü Dursun Doğan oldu.
MÜZEKENT SAFRANBOLU Kuruluş Yayın periyodu Kurucusu Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 01.02.1996
: Safranbolu Hizmet Birliği Yayını
: Kaymakam Cemal Ulusoy
: Aytekin Kuş
Yayın Kurulu: Ümit Çanga - Jale Karataş - Nigar Gücü
SAFRANBOLU
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 01.02.2003
: Aylık
: Nihat Cebeci (Belediye Başkanı)
: İsmail Şengül
SAFRANBOLU SONHABER
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 12.07.2004
: Günlük
: Cevat Aşar
: Cevat Aşar
Yönetmen: Mustafa Özyurt. Yeni sahibi Mustafa Özyurt, Yazı İşleri Müdürü Sadet Özyurt
ALTIN SAFRAN Kuruluş Yayın periyodu Kurucusu Sahibi
: 01.03.2016
: Aylık
: Dr. Necdet Aksoy (Belediye Başkanı) Dr. Fatih Ürkmez (Belediye Başkanı) Mimar Elif Köse (Belediye Başkanı)
Yazı İşleri Müdürü
: Halil Bakkal
Elif Köse 19. sayıdan itibaren yönetime geldi. Yönetmen: Halil Bakkal
YENİCE'DE YAYINLANAN GAZETELER
YEŞİL YENİCE Kuruluş Yayın periyodu Kurucusu Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
Yazı kadrosu: Mehmet Yirmibeş- Kemal Dereli - Nizamettin Karakırık.
BİZİM YENİCE Kuruluş Yayın periyodu Kurucusu Sahibi
: 1987
: Haftalık
: Cemil Önemli (1987-1988)
Muzaffer Eren (15.09.1988)
Hüseyin Alimoğlu
Yazı İşleri Müdürü
: Bahattin Çanakçı
SOSYAL DEMOKRAT POLİTİKA
Kuruluş
Yayın periyodu Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: 28.09.1989
: 15 Gün
: Mustafa Akay
: Fahri Elieyioğlu
Ocak 1991'de yayın hayatı sona erdi.
DEĞİŞİM
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: Ekim 1993
: Dilek Kocabaş
: Melda Keskin
YENİCE HALK
Kuruluş
: 1996
Yayın periyodu
: Aylık
Kurucusu
: CHP Yayını
Sahibi
: Mustafa Akay
Yazı İşleri Müdürü
: Mustafa Akay
ÇOCUK MECLİSİ GAZETESİ
Kuruluş
: 22.04.1996
Yayın periyodu
•
Kurucusu
: Belediye Yayını
Sahibi
: Erol Yirmibeş
Yazı İşleri Müdürü
: Mücahit Toprak
Genel Yayın Yönetmeni Nurşen Köseoğlu. Görsel Yönetmen Seher Yılmaz. Haber Müdürü Ahmet Erdoğan.
AJANS YENİCE
Kuruluş : 01.07.2015
Yayın periyodu : Günlük
Kurucusu
Sahibi : Mücahit Toprak
Yazı İşleri Müdürü
Genel Yayın Müdürü Abdülkerim Güney Haber Müdürü Dilek Kocabaş.
KARABÜK’TE YAYINLANAN DERGİLER
: 01.06.1943
OCAKKuruluş
: Şahabettin Ayaş : Şahabettin Ayaş
Yayın periyodu Kurucusu SahibiYazı İşleri Müdürü : Ali Vardar Yazarlar Necmi Ayas-Avni Candar.
KARABÜK
KuruluşYayın periyodu Kurucusu Sahibi
: Sadi Yaver Ataman
: 01.07.1944
: Aylık
Yazı İşleri Müdürü : Kemal Göksel (6. Say dan itibaren)
Neşriyat Müdürü Kemal Güven, îdare Müdürü Abdi Karakaşoğlu. Dergi 12 sayı yayınlandı.
DEMİR VE ÇELİK
KuruluşYayın periyodu
01.06.1951
Aylık
KurucusuSahibi :Yazı İşleri Müdürü :
Karabük Ağır Sanayi Mühendisleri Derneği tarafından çıkarılan en uzun ömürlü mesleki yayındır.
KARABÜK MECMUASI
Kuruluş : 01.01.1954
Yayın periyodu : Aylık
KurucusuSahibiYazı İşleri Müdürü
Oniki sayı yayınlandı.
Sedat Girgin - î. Ömer Girgin
KuruluşYayın periyodu
10.05.1954
Aylık
TÜRK KADINIKurucusu Sahibi Yazı İşleri Müdürü :
Erzincan Kız Orta Sanat Okulu biçki - dikiş öğretmeni Ayten Vural’ın Karabük Akşam Kız Sanat Okulu Müdürlüğüne kasım ayında atanmasıyla Karabük’te göreve başlayan Vural, okul içi ilk kültürel faaliyeti bir kadın dergisi çıkarmak oldu.
İLKE
Kuruluş : 20.04.1957
Yayın periyodu : Aylık
Kurucusu : Türkiye Sanat Mektepleri Mezunları Cemiyeti Karabük Şubesi.
Sahibi : Emin Taşkan
Yazı İşleri Müdürü : Sebahattin Nezir
Yazı kurulu M. Ali Böl ek, Hüseyin Öndül, Kemal URAL.
GERÇEK
Kuruluş : 21.06.1960
Yayın periyodu : Aylık
KurucusuSahibiYazı İşleri Müdürü :
27 Mayıs 1960 Devriminin özünü ve Anayasayı tanıtmak için Türkiye DÇ Genel Müdürlüğü tarafından yayınlandı. 15.Ocak 1962’de son sayısı çıktı.
DENET
Kuruluş '.01.12.1963
Yayın periyodu : Aylık
KurucusuSahibi : Necmi Öz
Yazı İşleri Müdürü : Ertan Koloğlu
Karabüklü sanatçıların ortak yayını 24 sayı yayınlandı.
D.C. LABORATUVARJN SESİ
Kuruluş : 01.11.1969
Yayın periyoduKurucusu : Laboratuvar Müdürü Abdullah Kalaycıoğlu
SahibiYazı İşleri Müdürü :
Yazarlar : Turhan Kökkaya, Sabri Gürata, Mehmetali Böl ek, Mustafa Ulupmar.
KARABÜK
Kuruluş : 01.04.1970
Yayın periyodu : Aylık
Kurucusu : Tahsin Şentürk (Ülkemizin tanınmış şairlerinden)
Sahibi : Muhittin Yazar (1970-1971)
Orhan Yalım (1971-1972)
Yazı İşleri Müdürü : Şerif Barlas
Yayın hayatını 24 sayı sürdüren derginin yönetmenliğini Tahsin Şentürk yaptı.
ÖZGÜ
Kuruluş : 15.05.1971
Yayın periyodu : 15 Gün
KurucusuSahibi : Hüseyin Özmen
Yazı İşleri Müdürü :Arbak Canova
Yönetmen Servet Karlıtepe (şimdi İzmir Adliyesinde Yargıç).
HALK EĞİTİM
Kuruluş : 01.03.1971
Yayın periyodu : Aylık
Kurucusu : Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü
Sahibi : Halk Eğitim Merkezi Müdürü Yılmaz Gülce
Yazı İşleri Müdürü :
Üç sayı yayınlandı.
TEK SES
KuruluşYayın periyoduKurucusu
: 15.05.1973
: Aylık
: Kız ve Erkek Sanat Okulları Mezunlan Demeği
Sahibi : Yaşar Yılmaz
Yazı İşleri Müdürü : Yaşar Yılmaz
Yayın Kurulu : Fikret Gökçe, Oğuz Yüksel, Şükrü Korkmazgider.
ÇELİK İŞ
KuruluşYayın periyodu Kurucusu Sahibi
: 01.11.1974
: Aylık
: Çelik Sanayi İşçileri Sendikası
: Şükrü Korkmazgider (Çelik Sanayi İşçileri Sendikası Başkanı)
Yazı İşleri Müdürü : Erdoğan Çetintürk
Oniki sayı yayınlandı. Yazı Kadrosu : Satılmış Ebik, Muammer Tomaç, Muharrem Uzun, Mehmet Erol, Ali Ulukanlıgil, Burhan Eren, Doğan Gürel, İ. Atilla Sakka.
POTA
KuruluşYayın periyoduKurucusu
: 01.01.1981
: Aylık
Sahibi : Dr. Bora Beniç
Yazı İşleri Müdürü : Dr. Bora Beniç
Sanat Yönetmeni Tahsin Şentürk. Oniki sayı yayınlandı.
EKİN
KuruluşYayın periyoduKurucusu
: 27.12.1982 : 15 Gün
Sahibi : Osman Natıroğlu
Yazı İşleri Müdürü :
Batı Karadeniz Ekspres Gazetesi’nin eki, sanat dergisi. Genel Yayın Müdürü Mazhar Çiçek. Yazarlar ve Şairler : Mustafa Yanık, Remzi Tüfekçi, İbrahim Kaytmaz, Tahsin Şentürk, İbrahim Yıldız, Mesut Sanlı.
KARABÜK
KuruluşYayın periyodu Kurucusu Sahibi
: 01.12.1986
: Aylık
: Ticaret ve Sanayi Odası
: Ömer Macun
Yazı İşleri Müdürü
Beş sayı yayınlandı.
TELE SPOR
KuruluşYayın periyoduKurucusu
: 01.01.1990
: Aylık
Sahibi : Mehmet Kısmet
Yazı İşleri Müdürü :YENİ UFUKLAR
KuruluşYayın periyoduKurucusu
: 1991
: Aylık
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
TED Koleji Lisesi yayını.
YENİ DAMLA
KuruluşYayın periyoduKurucusu
: 1992
: Aylık
Sahibi : Bilal Ayhan
Yazı İşleri Müdürü : Recai Doğan IHL yayını. Genel Yayın Müdürü Kemal Özcan.
GENÇ ARENA
KuruluşYayın periyoduKurucusu
: 01.08.1993
: Aylık
Sahibi : Cavit Aşar
Yazı İşleri Müdürü : Bünyamin Kılıç Genel Yayın Müdürü Arif Tutkun.
ÇAĞDAŞ EKİN
KuruluşYayın periyoduKurucusu
: 1996
: Aylık
Sahibi : Ahmet Gölbek
Yazı İşleri Müdürü : İbrahim Gölbek
Bölgenin Sesi Gazetesi sanat eki. Sanat yönetmeni Mustafa Yanık, Yayma Hazırlayan Mustafa Kademoğlu. Onbeş sayı yayınlandı.
SUSMA
KuruluşYayın periyoduKurucusu
: 1997
: Aylık
Sahibi : Bahattin An
Yazı İşleri Müdürü : Abdullah Yılmaç
Yazarlar : Hüseyin Ayvalı, Zeki Çolakoğlu, Turhan Oral, İsmail Kal, Ali Arı
TAY
KuruluşYayın periyoduKurucusuSahibi
: Eylül 1999
: Aylık
: Cavit Keskinci Halil Nihat Yıldız
Yazı İşleri Müdürü : Halil Nihat Yıldız
Gül deren Canyurt
Yayın Kurulu : İsmail Arslan, Hüseyin Özmen, Yazarlar ve Şairler : Fazıl Bayraktar, Yetkin Aröz, Hür Kalyoncu, Taner Canyurt, Döndü Açıkgöz, Osman Güldemir.
GERÇEK
: Kasım 2001
: 2 Aylık
: Şemsettin Akarsu
: Veysel Aydoğan
Sanat dergisi. Genel Yayın Koordinatörü Fatih Bilge Yılmaz.
KARABÜK’TE MATBAALAR
ÇALIŞKAN BASIMEVİ
Kuruluş Sahibi
: 17.09.1951
: İhsan Ersözlü - Ömer Özer
FIRAT MATBAASI
Kuruluş Sahibi
: 01.01.1953
: Fevzi Fırat - Galip Fırat
YENİ MATBAA
Kuruluş Sahibi
: 05.05.1953
: İhsan Ersözlü
ÖZER MATBAASI
Kuruluş Sahibi
: 02.04.1956
: Ömer Özer - Server Özer
YENİ KARABÜK MATBAASI
Kuruluş Sahibi
: 03.04.1957
: Kemal Çivici - 1958 Ali Dedeoğlu - 1959 Tarık As
MADEN - İŞ MATBAASI
Kuruluş Sahibi
: 24.05.1962
: Maden İş Sendikası
METAL İŞ BASIMEVİ
Kuruluş Sahibi
: 1965
: Türk Metal İş Federasyonu Karabük Şubesi
ÖZTÜRK BASIMEVİ
Kuruluş Sahibi
: 1968
: Mustafa Öztürk
DOĞUŞ MATBAASI
Kuruluş Sahibi
: 25.05.1969
: Aydın Kaltabanoğlu - F. Doğan Gürel
1971 yılında adı değişti Gürel Basımevi oldu
GÜVEN MATBAASIKuruluş : 23.08.1969
Sahibi : Hüseyin Akça
NUR MATBAASIKuruluş : 03.12.1969
Sahibi : Aydın Kaltabanoğlu
Aydın kaltabanoğlu’nun 1982 yılında vefat etmesinden sonra Şeref Kaptan yönetti.
GERÇEK MATBAASIKuruluş : 1973
Sahibi : Orhan Yalım - Yaşar Uzundurdu
BATI KARADENİZ EKSPRES MATBAASIKuruluş : 20.12.1982
Sahibi : Osman Natıroğlu
KARDEŞLER MATBAASIKuruluş : 1989
Sahibi : Ali Aşar
BÖLGENİN SESİ MATBAASIKuruluş : 22.05.1990
Sahibi : Ahmet Gölbek
GÜRCAN MATBAASIKuruluş : 1991
Sahibi : Şeref Kaplan - Aziz Kaplan
ÖZDEMİRLER MATBAASIKuruluş :
Sahibi : Hüseyin Özdemir
KARABÜK’TE HABER AJANSLARIKARABÜK HABER AJANSIKuruluş : 01.04.1980
Yayın periyodu : Haftalık
Kurucusu :
Sahibi : İ. Atilla Sakka
Yazı İşleri Müdürü : İ. Atilla Sakka
16 Sayı yayınlandı.
YENİCEDE YAYINLANAN DERGİLER
KANYON
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
: Ocak 2010
:
:
:
: Erdinç Dereli
Yazarlar: Mücahit Toprak - Dilek Kocabaş. 30 sayı yayınlandı ve yayın hayatı sonaerdi.
PAMUK ŞEKERİ
Ocak 2011
İsmet Paşa İlköğretim Okulu
Okul Müdürü Levent Nuri Dönmez.
Kuruluş
Yayın periyodu
Kurucusu
Sahibi
Yazı İşleri Müdürü
YENİCE’DE MATBAALARDENİZ BASIN YAYIN MATBAACILIKKuruluş :
Sahibi :
KARABÜK’TE TV.ve RADYOLAR
BRTV: BİZİM RADYO TELEVİZYON YAYNCILIK TİC.AŞ
http: // www, b rtv. com. tr/
MEHMET ÇETİNKAYA
BRTV Yönetim Kurulu Başkanı
OSMAN ÇETİNKAYA
BRTV Yönetim Kurulu Başkan Yrd.
SEFA ÇETİNKAYA
CEO
ZAFER ACAR
Genel Müdür
NAZAN YILMAZ
Haber Müdürü
CENGİZ TOPUZ
Spor Müdürü
EDİTÖRLER
Nagehan Tokgöz
Semra Alpar
Murat Özelci
WEB SORUMLUSU
Grafikyer- Alparslan Çelik
REJİ MASASI
Olcay Ulusoy
MAGIC FM 92
http ://www. m agi cf m92. com .tr/
İlhan ALPBOĞA
89.4 BİZİM RADYO
http .7/894b i zimrady o. com/
Nebahat DEMİRHAN
SEZA FM
http7/www. sezafm. com, tr/
Hüseyin Yılmaz
Piyasaya sürecekleri sentetik ecza haplarla yakalanan 2 şahıs tutuklandı
Çorum’un Osmancık ilçesinde jandarma takımlarınca düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 500 adet sentetik ecza hapı ile yakalanan 2 şahıs tutuklandı.
Edinilen bilgiye nazaran, Osmancık Jandarma Komutanlığı grupları tarafından uyuşturucu husus imal ve ticaretinin önlenmesine yönelik yürütülen çalışmalar sonucunda, 2 şüphelinin piyasaya sürmek için ilçeye sentetik ecza hapı getireceği öğrenildi. Takımlar tarafından şahıslara yönelik operasyon düzenlendi. 2 kuşkulu şahsın bulunduğu araç ve üzerlerinde yapılan aramada yaklaşık 500 adet sentetik ecza hapı ve hatadan elde edildiği bedellendirilen yaklaşık 60 bin TL para ele geçirildi.
Gözaltına alınan şüpheliler, süreçlerinin akabinde Osmancık Adliyesi’ne sevk edildi. Hakim karşısına çıkartılan 2 kuşkulu tutuklandı.