Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
02 Nisan, 2016 08:07

Daire Başkanı Göl: “Günde 6 Saat Televizyon İzliyoruz, Yılda 6 Saat Kitap Okuyoruz”

A+ A-

BARTIN Üniversitesi’nde, 52. Kütüphane Haftası nedeniyle düzenlenen panelde konuşan Kütüphane ve Dökümantasyon Dairesi Başkanı Hüseyin Göl, “Günde ortalama 6 saat televizyon izliyoruz, 3 saat internette geziniyoruz, ancak yılda sadece 6 saat kitap okuyoruz” dedi. Bartın Üniversitesi Kütüphane ve Dökümantasyon Dairesi Başkanlığı tarafından 52. Kütüphane Haftası nedeniyle ‘Kütüphane ve İnsan’ konulu bir panel gerçekleştirildi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Kütüphane ve Dökümantasyon Dairesi Başkanı Hüseyin Göl, Türkiye’de okuma alışkanlığı ile ilgili UNESCO’nun yaptığı araştırmaya değindi. Göl, Türkiye’nin kitap okuma oranında dünya ülkeleri arasında 86’ncı sırada olduğunu belirterek, “Ne yazık ki televizyon, internet, cep telefonları insanlarımızı ve özellikle gençlerimizi esir almış durumda. Avrupa’da yüzde 21 olan kitap okuma oranı, ne yazık ki Türkiye’de sadece 10 binde birdir. UNESCO’nun yaptığı araştırmaya göre günde ortalama 6 saat televizyon izleyip 3 saat internette gezinen halkımız ne yazık ki kitap okumaya yılda sadece 6 saatini ayırmaktadır” diye konuştu. PANELİSTLERDEN ‘KİTAP SEVGİSİ’ VURGUSU Panelin oturum başkanlığını yapan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan ise, kitapların bir milletin fikir ve kültür hazinesi olduğunu kaydederek, “Okuyarak fikir ve kültür hazinemizi geçmişten günümüze taşıyabiliriz. Kitaplarla ilim ve fikir dünyamıza kapı açabiliriz. Kitabı kutsal sayan bir inanç dünyasından geliyoruz. Kültür dünyamızda var olan bu dinamizmi harekete geçirmek gerekiyor. Onun için kitabı sevmeliyiz ve kitap okuma alışkanlığını edinmeliyiz” şeklinde konuştu. Ardından FSM Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Osman Sarı, “İnsani Değerlerin Taşıyıcısı Olarak Kitap”, Yrd. Doç. Dr. İsmail Kıllıoğlu, “Kavramsal Okuma ve Düşünme” ve Yedi İklim Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ali Haydar Haksal, “Kütüphanem, Kitaplarım ve Ben” başlıklı bir konuşma yaptı. ÇOK KİTAP OKUYANLAR ÖDÜLLENDİRİLDİ Etkinlikte geçen yıl Bartın Üniversitesi Kütüphanesi’nden en çok kitap ödünç alan akademisyen, idari personel ve öğrencilerden ilk üçüne ödül verildi. 2015 yılında en çok kitap alan akademisyenler Yrd. Doç. Dr. Recep Cengiz, Yrd. Doç. Dr. Melek Sarı Güven, Yrd. Doç. Dr. Gülüse Aksoy, idari personeller Selda Akçay, Fatma Aydın, Şenay Çakır ve öğrenciler Ahmet Göker, Özlem Yıldız, Sevilay Geçgel oldu.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

28 Kasım, 2024 16:45
blank
İhlas Haber A.

Yeni yönetmelikle aile sağlığı sistemi daha etkin hale gelecek

Yeni yönetmelikle aile sağlığı sistemi daha etkin hale gelecek
A+ A-

Yeni aile hekimliği sözleşme ve ödeme yönetmeliği değişikliğiyle ilgili açıklamalarda bulunan Bolu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Abdullah Danışman, "Son düzenleme ile toplumun hastalık yüküne göre hizmet planlaması yapılmış oldu. Özellikle kronik hastalarımızın ve 65 yaş üstü hastalarımızın etkin takibi ile hastalık yükünün azaltılması ve halk sağlığının korunması amaçlandı" dedi.
Bolu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Abdullah Danışman, yeni aile hekimliği sözleşme ve ödeme yönetmeliği değişikliğiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Oluşan yanlış algıların önüne geçmek için açıklamalarda bulunan Müdür Danışman, vatandaşlara akılcı ilaç kullanımına karşı uyardı.

"6 ayda bir aile hekimlerini ziyaret etmelerini istiyoruz"
Vatandaşların aile hekimlerine yakın iletişim kurması için 6 ayda bir ziyaret etmeleri gerektiğini ifade eden Bolu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Abdullah Danışman, "Sağlık Bakanlığı olarak vatandaşımızın sağlığa eriştiği ilk kapının, aile hekimi olmasını istiyor ve aile hekimlerimizin sağlığın nabzını tutmasını bekliyoruz. Bu sebeple aile hekimi ile kayıtlı nüfus arasındaki bağın güçlendirilmesi ve vatandaşlarımızın seçtikleri aile hekimlerine yılda en az 2 kez başvurmalarının sağlanması yeni yönetmelikle hedeflenen önemli adımlardan biridir. Dolayısıyla halkımızın aile hekimleriyle yakın iletişim içinde olmalarını, 6 ayda bir aile hekimlerini ziyaret etmelerini istiyoruz" dedi.

"Aile hekimliği sistemimizin etkinlik ve verimliliğini artırmaktır"
Yeni yönetmeliğin verimliliği artıracağını ifade eden Uzm. Dr. Abdullah Danışman, "Yeni yönetmelikle hedeflenen aile hekimliği sistemimizin etkinlik ve verimliliğini artırmaktır. Bunu sağlamak amacıyla hekim başına düşen kayıtlı kişi sayısı 2700’e düşürülerek hasta memnuniyetinin artırılması, hastanelere gereksiz başvuruların azaltılarak sağlık sistemi üzerindeki yükün azaltılması, kronik hastalıkların ve lohusalık döneminin daha etkin bir şekilde takibi gerçekleştirilecektir. Bu süreci desteklemek için de aile hekimleri kendi hastalarına gereken hallerde hastanelerden öncelikli randevu alabilir hale getirilmiştir" diye konuştu.

"Hastalık yükünün azaltması ve halk sağlığının koruması amaçlandı"
Danışman, Türkiye’de bin kişiye düşen günlük antibiyotik kullanım miktarının, OECD ortalamasından 2,5 kat daha yüksek olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dünyanın en büyük sorunlarından biri olan gereksiz antibiyotik kullanımının azaltılması dolayısıyla akılcı ilaç kullanımının sağlanması, bu yönetmelikle hedeflenen diğer bir gayedir. Halk sağlığını korumak Bakanlığımızın asli vazifesidir. Bu noktada yeni yönetmelikte yer alan düzenlemelerle aile hekimlerimizin akılcı ilaç kullanımı teşvik edilmektedir. Ancak bunu yaparken kesinlikle bir gelir kaybı ya da mali cezalandırma planlanmamıştır. Mevcut nüfusu ve ilaç kullanım durumuna göre, bir önceki döneme göre aynı oranı koruyan ya da daha düşük ilaç kullanımını sağlayan aile hekimlerimize, ilave bir teşvik ödemesi eklenmiş oldu. Akılcı ilaç kullanımı, hastaların, tanısına göre en uygun ilacı en uygun doz ve sürede kullanmasıdır. Halkımızın sağlığı ve geleceği açısından büyük önem taşıyan bu konuda hekimlerimizin önerdiği doz ve sürede ilaç kullanımına vatandaşlarımız da gerekli hassasiyeti göstermelidirler. Yeni yönetmelikle birlikte ilave teşvik ödemesiyle çalışan memnuniyetinin artırılması amaçlanmaktadır. Tüm bunlar ile daha sağlıklı bireyler ve daha sağlıklı bir toplum hedeflenmektedir. Özetle yeni düzenlemeyle hekim başına düşen hasta sayısını azaltarak vatandaşlarımıza aile hekimliklerince ayrılan süre arttırılmış oldu. Burada hekim-hasta ilişkisini güçlendiren ve vatandaşlarımıza kaliteli hizmet sunan bir uygulama hayata geçirilmiş oldu. Son düzenleme ile toplumun hastalık yüküne göre hizmet planlaması yapılmış oldu. Özellikle kronik hastalarımızın ve 65 yaş üstü hastalarımızın etkin takibi ile hastalık yükünün azaltılması ve halk sağlığının korunması amaçlandı."

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

100. Yıl Eczanesi
100. Yıl Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 1003 Caddesi, No:26-28/a Karabük

Telefon

(370) 433-4400

Ülkü Eczanesi
Ülkü Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:1 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-1350

Ateş Eczanesi
Ateş Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Kaya Erdem Caddesi, No:33/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-1113

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455